Propolis birçok hastalığın önlenmesi ve iyileştirilmesi için sağlığı iyileştirici, geliştirici olarak kullanılmaktadır. Bağışıklığı güçlendirerek antiviral ve antibakteriyal etki gösteririr. En güçlü özelliklerinden biri de antikanserojen olmasıdır. Kanser oluşumunu engelleme, mevcut kanserin ilerleyişini ve yayılmasını önleme, kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltma ve giderme gibi birçok faydalı etkisi bulunmaktadır.
Kanser tedavisinde kullanılan birçok ilaç mevcuttur. Kişiye ve hastalığın ilerleyişine göre kullanılan ilaçlar, tedavi yöntemi değişmektedir. Bu tedavilerin genellikle ortak özelliği ise vücutta bir takım yan etkiler oluşturmasıdır.
Paklitaksel (taksol) en güçlü antikanser ilaçlarından biridir ancak erkek üreme sistemi üzerinde toksik etkileri vardır. 2019 da sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırmada propolisin, bu ilacın yan etkilerini azalttığını göstermiştir.
Yapılan çalışmada 24 sıçan 4 gruba ayrılmıştır. 1.grup normal kontrol grubu, 2.grup yalnızca propolis uygulanan grup, 3.grup takson ilacı almış olan grup, 4. grup ise taksol ve propolis özü beraber uygulanan gruptur. 4 haftalık tedavi sonrasında sıçanlardan örneklerler toplanarak sperm sayısı, hareketliliği, canlılığı ve sperm morfolojisi test edilmiştir.
Test sonuçlarında; sperm sayısı, hareketliliği ve canlılığında taksolün neden olduğu önemli azalma doğrulanmış ve sperm anormalliklerinde belirgin yükselme kaydedilmiştir. Ayrıca taksol, kontrol grubuna göre 8-OHdG ve DNA hasarında da artışa neden olmuştur. Propolis ile tedavi sonucunda ise sperm kalitesinin iyileştiği ve testisi taksolün zararlı etkilerinden koruyarak toksisitesini en aza indirdiği görülmüştür.
Kaynak
- Abd-Elrazek, AM; El-Dash, HA; NI Erkek sıçanların testislerinde paklitaksel kaynaklı oligospermi, sperm anormalliği, oksidatif stres ve DNA hasarına karşı propolisin rolü. Androloji 2020 , 52 , e13394.
onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/and.13394