Bilimsel İçerikler

Propolis'in Antiviral Aktivitesi

Propolisekstraksiyon yoluyla saflaştırılmalıdır.Alkollü veya sulu ekstaksiyonları, HSV-1, HSV-2, İnfluenza virüsü tip A ve B, Parainfluenza virüsü, Adenovirüs, HIV, bulaşıcı bursal hastalık virüsü ve kuş reovirüsü, Newcastle virüsü hastalığı, sığır rotavirüsü, pseudorabies virüsü, kedi calicivirüsü, köpek adenovirüs tip 2 ve sığır viraldiyare virüsü gibi çeşitli virüs panellerine karşı güçlü ve geniş spektrumlu bir antiviral aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir.

Enfeksiyondan 2 saat önce intranazal yoldan verilen %5'lik alkolik propolis solüsyonu, deney hayvanlarında influenza virüs çoğalmasını tamamen inhibe etti. Halihazırdaenfekte olmuş farelere verildiğinde preparatın hiçbir etkisi olmadı.

Reçineden ekstrakte edilen flavonoidlerin (kaempferol, acacetin, quercetin, galangin ve chrysine) değişken dozlarda sitotoksik olduğu bildirilmiştir. Örneğin, kavaktan ekstrakte edilen ve karakterize edilen bir bileşik olan 3-metil-but-2-enil kafeatın, HSV 1 ex-vivo DNA sentezini inhibe ettiği gösterilmiştir. İzopentilferulat, ex-vivoinfluenza virüsü A1 Honey Kong (H3N2)'ye karşı aktivite göstermiştir. Önerilen antiviral aktivite mekanizmaları, hücrelere virüs girişinin inhibisyonunu ve viralreplikasyon mekanizmasının bozulmasını içerir. Propolisin virüs çoğalması üzerindeki etkisine ek olarak, zarflı virüsler üzerinde virüsidal bir etki gösterdiği de bulundu.

Kaynak:
  • Temel bilgilere dönüş: Propolis ve COVID-19
    Yazarlar: Dimitri Bachevski , KaterinaDamevska , ViktorSimeonovski, MajaDimova
    Yayın tarihi: 07 Haziran 2020 / https://doi.org/10.1111/dth.13780