Arı ürünlerinin sağlık koruyucu ve iyileştirici olarak kullanılması apiterapi adını almaktadır. Son yıllarda apiterapiye olan ilgi dünya genelinde artmakta, bu alanda çalışmalar yapılmaktadır (Ulusoy, 2012). Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından apiterapi, 2014 yılından itibaren tamamlayıcı tıp uygulamalarından biri olarak değerlendirilmektedir (Anonim, 2014). Propolisapiterapide yaygın olarak kullanılan bir arı ürünüdür.
Kovandan çeşitli yöntemlerle ham olarak elde edilen propolisekstraksiyon işleminin ardından propolisekstraktı, propolis kremi, propolis tozu, propolis ağız spreyi, propolis kapsülü, propolis tableti, propolis bal karışımı, propolis jeli, propolis diş macunu, propolissabunu gibi çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir.
Medikal olarak çok değerli bir arı ürünü olan propolisin çok yüksek antioksidan etkiye sahip olduğu ve medikal faydalarının çoğunlukla bu antioksidatif etki sayesinde olduğu bildirilmektedir.
Propolisinantifungal etkisi de literatürde bildirilmektedir. Propolisin bu özelliğinin özellikle dişlerde karşılaşılan mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Propolisin güçlü antiviral özellikleri mevcuttur. Tip1 ve tip 2 HerpesSimplex virüsüne karşı propolisantiviral etki göstermektedir (Yıldırım ve ark., 2016). Ayrıca propolisinantiinflamatuvar, antiseptik, antitumor, çürüme önleyici, antiülser etkiler gibi fonksiyonel özellikleri de literatürde bildirilmektedir.
Propolisin iyi bilinen biyolojik aktivitelerinden birisi de sitotoksik etkisi ve kanser hücrelerini engellemesidir (Alday ve ark., 2015). Propolis üzerinde yapılan çalışmalarda krisin, kafeik asit fenil ester ve polifenoller içermesi nedeniyle anti kanser ve iltihap giderici etkisi olduğu bildirilmiştir.
Kaynak
Kaynak
- GIDA KATKI MADDESİ OLARAK PROPOLİS
Serdar MEHMETOĞLU1, Zekai TARAKÇI2, Melike DEMİRKOL2, Neslihan ÇAKICI1, Fazıl GÜNEY1
Arıcılık Araştırma Dergisi, Cilt:9, Sayı:1, 2017, Sayfa:32-39.